شهرداری مشهد در آماده‌باش کامل | عبور آرام از طوفان و باران شدید رفع سریع ۱۱ مورد آب‌گرفتگی در مشهد| انسداد جدی معبر در مشهد نداشتیم مدیرعامل سازمان عمران شهرداری مشهد: دسترسی جدید بولوار کرامت، آماده افتتاح است آماده‌باش ۶۵۰۰ نیروی خدمات شهری مشهد در پی رگبار باران (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) مدیرکل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد: تا این لحظه، مشکل خاصی در اثر بارش باران گزارش نشده است (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیلی بوستان‌های وکیل‌آباد، کوهشار و رودپارک به دلیل شرایط ناپایدار جوی (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) مشهد رتبه نخست کشور در مبارزه با جوندگان را کسب کرد دوره آموزشی مدیریت شهری مشهد در مسیر سرمایه‌گذاری و تولید برگزار شد هوای کلانشهر مشهد در وضعیت هشدار (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) تشدید برخورد شهرداری مشهد در انتظار متخلفان ساخت‌و‌ساز جزئیات جدید از پروژه تقاطع خیام در مشهد | پایان ترافیک میدان خیام (۲۶ فروردین ۱۴۰۴) شهردار مشهد مقدس: آموزه‌های دینی بهترین مبنای علمی در حوزه خانواده است + فیلم رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: خانواده، سلول اصلی جامعه است | لزوم برنامه‌ریزی بر اساس مبانی اسلامی برای پیشرفت زنان موحدیان: برای تحقق اهداف و پروژه‌ها، شهرداری مشهد را حمایت خواهیم کرد تأکید بر ادامه مسیر خدمت‌رسانی و تلاش برای تحقق اهداف ۴۷ پروژه شهری مشهد ناصحی: باید به اطلاع‌رسانی پروژه‌های شهری توجه ویژه شود| روزنامه شهرآرا شایسته تقدیر و توجه ویژه است شهردار مشهدمقدس: مدیریت شهری برای افتتاح ۴۷ پروژه با تأکید بر پیوست رسانه‌ای، برنامه‌ای ویژه دارد شهروندخبرنگار | درخواست تغییر ایستگاه های خط ۳۷  اتوبوسرانی مشهد + پاسخ «علی قناویزچی» به عنوان مشاور شهردار مشهد در توسعه سرمایه‌گذاری و تأمین منابع مالی منصوب شد (۲۵ فروردین ۱۴۰۴) هوای کلانشهر مشهد سالم شد (۲۵ فروردین ۱۴۰۴) کمیته مشترک اقتصادی مشهد-صنعا-غزه تشکیل شد| تمرکز بر پروژه‌های بازسازی در طرح خواهرخواندگی
سرخط خبرها

روایتی از ۱۵ روز کفشداری ناصرالدین شاه قاجار در حرم امام رضا (ع)

  • کد خبر: ۵۶۱۹۸
  • ۳۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۴
  • ۳
روایتی از ۱۵ روز کفشداری ناصرالدین شاه قاجار در حرم امام رضا (ع)
ناصرالدین شاه در جمادی الثانی ۱۲۸۴ به بیماری سختی دچار می‌شود و نذر می‌کند، چون از این بیماری جان سالم به در ببرد، به مشهد بیاید و ۱۵ روز کفشدار زائران و جاروکش صحن حرم مطهر حضرتش باشد.
به گزارش شهرآرانیوز؛ مرحوم غلامحسین بقیعی در کتاب «مزار میرمراد» می‌نویسد که پدرش چراغ دار حرم مطهر رضوی بوده و این چراغ داری شغل میراثی و آباواجدادی آنان بوده است. او تعریف می‌کند: «مهم‌ترین رویدادی که در دوران چراغچیگری پدرم اتفاق افتاده و او پیوسته آن را به زبان می‌آورد، یکی کفشداری ناصرالدین شاه قاجار بود و دیگری داستان غم انگیز توپ بندی حرم.» این سطر را بگذارید کنار این توضیح که برابر روایت‌های تاریخ، ناصرالدین شاه در جمادی الثانی ۱۲۸۴ به بیماری سختی دچار می‌شود و نذر می‌کند، چون از این بیماری جان سالم به در ببرد، به مشهد بیاید و ۱۵ روز کفشدار زائران و جاروکش صحن حرم مطهر حضرتش باشد.
 
گویا عافیت که حاصل می‌شود او بی درنگ به نذر خود وفا می‌کند و در ربیع الثانی همان سال برای زیارت آستان ملائک پاسبان حضرت رضا (ع) و بازدید از آینه کاری‌هایی که به دستور خود او انجام شده بود، همراه با تعدادی از زنان و سوگلی‌های حرم سرا سوار کالسکه می‌شود و راه خراسان را پیش می‌گیرد. به قریه طرق در ۲ فرسنگی شهر که می‌رسد، از مرکب پایین می‌آید و همراه ملازمان رکاب، با پای پیاده راهی حرم می‌شود.
ناگفته نماند که در قدیم مردم برای زیارت از پایین خیابان که در اصطلاح مشهدی‌ها پایین پای حضرت (ع) است، به حرم مطهر رضوی مشرف می‌شده اند و این احترامی بوده که هرکسی، چه شاه و چه گدا، خود را ملزم به رعایت آن می‌دانسته است.
 
صاحبقرانی که از کفش زائران گرد گرفت
 
نصر تاجدار هم از همین راه وارد می‌شود و خبر ورودش با درکردن توپ در کوچه و بازار می‌پیچد، اما او کم اعتنا به این استقبال، برای خلوص نیت، در ابتدای ورود به صحن متبرک، لباس مرصع از تن می‌کَند، پیشکش آستان حضرت می‌کند و می‌گوید: «سرانجام داخل بهشت گشتیم». سلطان صاحبقران که اصرار داشته است مانند یک عامی ادای نذر کند، در ادامه جامه خدام بر تن می‌کند و به کفشداری می‌رود. روایت است که او در همه این مدت، هر صبح و پیش از برآمدن تیغ آفتاب، در کفشداری حاضر می‌شده و گرد از کفش زائران می‌گرفته است.

سلطان صاحبقران که طبع شاعری اش گرم بوده است، شعری نیز به همین مضمون می‌نویسد و دستور می‌دهد آن را بالای کفش کن حرم مطهر رضوی کتیبه کنند: «کجا هوای شهنشاهی زمین دارم/که کفشداری سلطان هشتمین دارم/سزد که فخر کنم بر شهان به روز جزا/به کفشداری سلطان دین امام رضا (ع)». در برخی روایت‌ها آمده او یک روز وقتی در کفشداری بزرگ با ۲ شاخه طلا مشغول جفت کردن کفش‌های زوار بوده، این رباعی را فی البداهه سروده و با صدای رسا خوانده است. حجاران هم بنا بر دستور آن را بر روی سنگ مرمر حک می‌کنند و نقش می‌زنند. گویا این کتیبه که تا سال ۱۳۴۳ خورشیدی بر دیوار راهرو کفشداری صحن عتیق نصب بوده است، پس از تخریب کفشداری بزرگ و ساخت رواق‌های تازه برداشته و به موزه منتقل می‌شود.

ناگفته نماند که محراب و درِ معروف به «پیش روی مبارک» که پیش از ضریح مطهر است نیز وقف ناصرالدین شاه قاجار به آستان ملائک پاسبان رضا (ع) است. جنس این درب چوبی است که با روکش طلا و نقره تزیین شده است.
ایوان ناصری هم یکی دیگر هدایا و وقفیات این سلطان صاحب قران است که در مجموعه حرم رضوی قرار دارد.
 
صاحبقرانی که از کفش زائران گرد گرفت
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۰۱
0
0
کفشداری؟؟!؟! که چی؟
محمد رضا حشمت خواه
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
0
0
ناصرالدین شاه قاجار که در کتاب خاطرات خود می نویسد در شب عید فطر ۶۰۰ فواره را در باغ رها کرده بودند دستور می دهد آنها بشمارند از عهده بر نیامدند! اکنون بشود کفشدار حرم امام رضا علیه السلام...
محمد رضا حشمت خواه
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۰
0
0
کتاب سادات رضوی در مشهد از آغاز تا پایان قاجاریه توسط بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی چاپ و منتشر شده است.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->